Hoe trainen we?
"The important thing is not the goal, but the way...
...look beyond the target..."
Door het beleven van Yin-Yang wetmatigheden (Tao / Te Tao) zowel in groep als individueel en door de interne martiale en helende aspecten ervan te bestuderen, bouwt men inzichten en reflexen op om bewust, veerkrachtig, gezonder en evenwichtig in het leven te staan. Stress in de samenleving eist immers vaak een zware tol.
De Schoonheid van Tai Chi Chuan bestaat erin o.a. door in de Stilte of de Leegte in de vorm (kata) de kracht en de juistheid van de bewegingen te tonen. Elke vorm die we beoefenen, heeft zijn specifieke benaderingsmethode om de essentiële principes te ervaren, uit te diepen en te testen.
Wie zijn we?
Lief
Al meer dan 20 jaar is Tai Chi Chuan en vooral de krachtige Yang Lu Chan stijl, het bijzondere martiale luik om mijn zoeken naar Schoonheid, zowel fysiek als mentaal, te doorgronden (studie Kunstgeschiedenis, Oudheidkunde en Hedendaagse Kunst). Het oefenen vormt tegelijk een studie naar de dynamiek en essentie van wat ons beweegt en waardoor wij bewogen worden.
Tekening: Jan Fabre - Questa pazzia è fantastica (1986)
~
Wij
In onze trainingen is iedereen welkom. Groot of klein, oud of jong, ervaren of beginnend...
We hebben verschillende achtergronden en zijn in het dagelijkse leven met erg uiteenlopende dingen bezig. Toch is er één iets wat ons zeer sterk bindt... onze passie voor Tai Chi Chuan.
Sommigen zijn meer bedreven in Yang Chen Fu, anderen beheersen de Waaier- of de Zwaardvorm als geen ander en verder worden Small San Sau en Bagua Snakeform begeesterd ingeoefend in onze trainingen, onder meer in Hasselt... maar allemaal met dat éne doel: zoeken naar de essentie van het evenwicht in beweging.
En we zijn het roerend eens: Tai Chi Essentials ervaren, is krachtig en vooral een plezier!
Aandenken
Onze foto's van de workshop push hands volgen weldra!
PUSH HANDS of TUISHOU
(het trainen met partner in Tai Chi)
Onder begeleiding van mede Tai Chi studenten Miguel San Roman en Concetta Amella (Brussel), werden parallel met de wekelijkse trainingen, de eerste basisprincipes: P'eng - Lu - Ji - An in toepassing gebracht.
Spelenderwijs testten we, dankzij de inbreng van een partner, hoe deze vier basis bewegingen bijdragen tot het ontwikkelen van meer evenwicht en toch flexibel blijven vanuit een sterk centrum (het uzelf kennen/trouw blijven). De bewegingen werden zowel in een martiale context geplaatst, als in het trainen van de vorm (kata). Het is vooral een oefening in aanvoelen, herkennen en inspelen op energieverloop; een aftasten van wat 'meditatief bewegen' betekent en wat als 'self defence' geldt.
Tai Chi Chuan is immers een Taoïstische bewegingskunst die de natuurlijkheid van handelen uitpuurt om deze tot zijn essentie in zelfverdediging terug te brengen (mentaal én fysiek).
Zo worden de verschillende manifestaties aangeduid met filosofisch interessante bespiegelingen die volgens de Chinese holistische visie op gezondheid, ons in de praktijk inspireren.
Al deze verschillende fases (yang- en yinfases) die de energie in beweging kenmerken, worden weergegeven in het Taiji symbool zodat we er ons bewustzijn over kunnen aanscherpen. De vier eerste zijn :
- P'ENG - Ward Off (Yin Defence) wordt geassocieerd met het begrip HEAVEN (YANG - trigram uit de I Tjing of Het Boek der Veranderingen). Het wijst oa op een uitdeinende creatieve energie of het belang van Yin in een Yange 'go-for-it-action' (Hoofd)
- LU - Roll back EARTH (Yin) ontvankelijk, verzamelend, aanvaardend en klevend-concentraat Yang in Yin actie (Tantien/Buik)
- JI (CHEE) - Squeeze WATER (YIN/YANG/YIN) leegknijpend (Oor)
- AN - Press (Push) FIRE (YANG/YIN/YANG) uitstromend, afleveren (Oog)
De trainingen vonden plaats op 17 en 24 november en 1 en 8 december 2018.
Tijdens de eerste workshop is vooral gewerkt rond de mogelijkheden van P'eng, Lu en An, sticking hands, het effect van de spiraalbewegingen en de krachtige bewegingen met de driewarmers, het gebruik van de elleboog, toepassingen op open en gesloten, accent op longpunten, ontspannen rug, ontladingstechnieken, enz.